maahanmuutto · Yleinen

Kevyt malli rajojen sulkemiseen

PassiTanskassa suunnitellaan lakimuutosta rajojen sulkemiseksi siltä varalta, että siihen ilmenee tarvetta Ruotsin rajojen sulkemisen johdosta. Malli on sangen mielenkiintoinen, sama mikä on käytössä lentoliikenteessäkin. Eli papereiden tarkastamisen suorittaisi kuljetusvastuullinen, eli juna- tai bussifirma jo lähtöpäässä. Mikäli kujetusvastuullinen kärähtää paperittomien henkilöiden tuomisesta rajan yli, seuraa siitä 12 000 tanskan kruunun eli noin 1 600 euron arvoinen rangaistusmaksu jokaisesta henkilöstä.

Vaikka malli on sangen nerokas, niin ongelmiakin on. Papereiden tarkastus saattaa aiheuttaa myöhästymisiä esimerkiksi junien lähtöaikoihin. Turvapaikanhakijoiden hallitsemattomat joukkoryntäykset ovat niihin tottumattomalle henkilökunnalle hallitsematon riskitekijä. Lisäksi kuljetusvastuullisilta puuttuu koulutus väärennettyjen papereiden tunnistamiseen.

Suurin ongelmahan on tietenkin se, että tämä järjestelmä ei estä rajanylitystä yksityisautolla tai vaikkapa kävellen. Tämä on kuitenkin otettu huomioon ja jos siitä tulee laajamittaista, voidaan raja sulkea kokonaan rakentamalla raja-aidat.

Koska rajojen sulkeminen meillä täällä Suomessa tuntuu olevan kovin vaikeaa, niin tässä voisi olla malli, jolla rajavalvonnan tarvetta saataisiin vähennetyksi niin paljon, että nykyinen rajavartiolaitos rajoja kykenisi valvomaan. Henkilökuntaa tarvitaan vähemmän, mutta mielestäni parasta tässä mallissa on se, että kun paperit tarkastetaan lähtöpäässä, niin paperittomat henkilöt eivät pääse rajan yli lausumaan taikasanaa ”asyl”.

Jätä kommentti